IMAM ABU HANIFAH DAN SEORANG KANAK-KANAK

رأى الإمام أبو حنيفة غلامًا يلعب بالطين، فقال له: يا غلام، إياك والسقوط في الطين. فقال الغلام للإمام: إياك أنت من السقوط، لأن سقوط العالِم سقوط العالَم. فكان أبو حنيفة لا يفتي بعد سماع هذه الكلمة إلا بعد مدارسة المسألة شهرًا كاملاً مع تلامذته. – مقدمة حاشية ابن عابدين

Maksudnya: Suatu hari Imam Abu Hanifah melihat seorang kanak-kanak sedang bermain dengan tanah, lalu Imam Abu Hanifah menyapa kanak-kanak itu, “Wahai anak! hati-hati, jangan sampai jatuh di atas tanah”. Lalu kanak-kanak tersebut membalas, “Imam juga harus berhati-hati dari jatuh, kerana jatuhnya seorang alim bermakna alam turut jatuh”. Semenjak mendengar kata-kata itu, Imam Abu Hanifah tidak lagi berfatwa melainkan selepas bermuzakarah bersama anak-anak muridnya selama sebulan. (Muqaddimah Hasyiah Ibn ‘Abidin)

Maksud kata kanak-kanak tersebut, jika seorang alim ulama tergelincir di dalam menyampaikan ilmu dan maklumat maka kesalahan itu akan menyebabkan masyarakat dan sekitarnya rosak dan purak puranda.

Advertisements

About aburuqayya

Nama blogger: Syed Shahridzan Syed Mohamed Ben-Agil, kini bertugas sebagai Penerbit Kanan TV AlHijrah. Lepasan universiti al-Azhar Kaherah di peringkat Ijazah Sarjana Muda(BA). Memiliki Ijazah Sarjana(MA) dari Universiti Malaya di dalam bidang Bahasa dan Linguistik Arab. Kini menyambung pengajian di peringkat Doktor Falsafah(PhD) dalam bidang Pengajian al-Quran dan Arab di Universiti yang sama.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s