DOA IFTITAH, JANGAN TAK BACA.

Ada orang yang tidak membaca ‘Doa Iftitah’ setelah Takbiratul Ihram, alasannya ‘alah sunat aje’. Mungkin doa yang biasa diajar adalah panjang, jadi ia menjadikan orang malas untuk mengamalkannya, maka ramai yang rugi pahala sunat yang sangat besar.

Di sini saya kongsikan salah satu doa iftitah pendek yang selalu dibaca oleh Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wa sallam, antaranya:

عَائِشَةَ قَالَتْ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا اسْتَفْتَحَ الصَّلَاةَ قَالَعَائِشَةَ قَالَتْ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا اسْتَفْتَحَ الصَّلَاةَ قَالَ سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ وَتَبَارَكَ اسْمُكَ وَتَعَالَى جَدُّكَ وَلَا إِلَهَ غَيْرَكَ

Maksudnya: Sayyidah Aisyah Radiyallahu ‘anhu berkata, bahawa Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wa sallam ketika memulakan solat(setelah tabiratul ihram) baginda membaca, “Subhaana-kallaah-humma wa biham-dika wa tabaa-rakas-muka wa ta-’aala jadduka wa laa-ilaaha ghai-ruk.” (Riwayat Imam Abu Daud)

Jadi doa yang perlu anda hafal ialah:

سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ وَتَبَارَكَ اسْمُكَ وَتَعَالَى جَدُّكَ وَلَا إِلَهَ غَيْرَكَ

Maknanya: Maha suci Engkau, ya Allah, dan sepenuh pujian kepada-Mu. Berlimpah keberkahan nama-Mu, maha tinggi kemuliaan dan keagungan-Mu, dan tidak ada tuhan kecuali Engkau.

Wallahu A’lam

Advertisements

About aburuqayya

Nama blogger: Syed Shahridzan Syed Mohamed Ben-Agil, kini bertugas sebagai Penerbit Kanan TV AlHijrah. Lepasan universiti al-Azhar Kaherah di peringkat Ijazah Sarjana Muda(BA). Memiliki Ijazah Sarjana(MA) dari Universiti Malaya di dalam bidang Bahasa dan Linguistik Arab. Kini menyambung pengajian di peringkat Doktor Falsafah(PhD) dalam bidang Pengajian al-Quran dan Arab di Universiti yang sama.
This entry was posted in Fiqh, Hadith Nabawi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s