Monthly Archives: November 2015

TERLUPA TAHIYYAT AWAL SETELAH BERDIRI TEGAK

SOALAN INBOX: Salam ustaz… semalam di surau tempat saya, masa solat isyak imam terlupa duduk tahiyyat awal, kemudian jemaah sebut subhanallah. lepas tu imam duduk tahiyyat balik. Lepas habis solat, ada seorg jemaah cakap solat kami semua tak sah sebab … Continue reading

Posted in Fiqh, Uncategorized | Leave a comment

BEZA TALAK RAJ’IE & BAIN

SOALAN INBOX: Assalamualaikum ustaz, terima kasih penjelasan pasal talak kinayah yg ustaz post …jelas dan paham. cuma saya keliru tentang talak raji’ie dan talak bain? mohon pencerahan ustaz. JAWAPAN: 1) TALAK RAJ’IE: talak satu atau dua yang dilafazkan oleh suami. … Continue reading

Posted in Fiqh, Uncategorized | Leave a comment

LAFAZ KINAYAH(KIASAN) DALAM TALAK

Ilmu wajib disampaikan dengan penuh amanah, fakta mestilah tepat dan tidak mengelirukan para pendengar dan pembaca. Jangan sampai sesuatu penyampaian itu menimbulkan salah faham dan salah amal terhadap sesuatu perkara. Jika ia berlaku, tanggungjawabnya berat yang perlu dijawab di hadapan … Continue reading

Posted in Fiqh | 2 Comments

LAFAZ TALAK NIAT GURAU

SOALAN INBOX: Salam utz. .ada soklan. Bab talak..Ttg seorang lelaki yg habaq pada kawan dia bila kawan dia tanya mana isteri dia. Dia bgtau…”aku dah cerai bini aku”..tanpa niat…tp niat nak tipu kawan dia je… Persoalannya…adakah jatuh talak dgn lafaz sebegini…dan apakah kaedah … Continue reading

Posted in Fiqh, Uncategorized | Leave a comment

BERHADAS KETIKA MANDI JUNUB

SOALAN: Salam ustaz, macamana kalau tengah mandi wajib tiba-tiba terkencing, perlu ke saya ulang balik mandi tu? JAWAPAN: 1)Menurut al-Imam al-Hisni di dalam karangannya ‘Kifayatul Akhyar’: لو أحدث في أثناء الغسل جاز له أن يتم غسله ولا يمنع الحدث صحته، … Continue reading

Posted in Fiqh, Uncategorized | Leave a comment

SOLAT MUSAFIR BAGI YANG BERTUKAR-TUKAR TEMPAT

SOALAN INBOX: Tumpang brtanya, bagaimana jika tinggal di Banting, pergi ke kg jarak lebih 100km selama 3 hari (mlakukan jamak qasar), sterusnya ke tempat lain selama 2 hari yg jaraknya dri kampung 50km, blh dilakukn jamak qasar atau tidak. jarak … Continue reading

Posted in Fiqh, Uncategorized | 33 Comments

MINYAK RAMBUT DAN KOSMETIK

SOALAN INBOX: Sah ke wuduk dan mandi junub kalau minyak rambut ada kat rambut, maksudnya minyak tu menghalang air kena pada kulit? kalau perempuan yang pakai make up kat muka, adkah wajib hilangkan make up dulu sebelum wuduk? JAWAPAN: 1) … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment