KELIRU TEMPOH HAID

SOALAN INBOX:

assalam saya keliru untuk mengira tempoh suci,saya datang haid pada awal ramadan iaitu 8/6 hingga 16/6 (9 hari),kemudian saya suci daripada haid 17/6 hingga 24/6 ,pada 25/6,terdapat coklat kemerahan,adakah ia darah isthihadah atau sambungan haid dalam tmpoh 15 hari ?adakah puasa saya sah ?mohon perjelasan

JAWAPAN:

1) Sebelum ini saya pernah menulis satu artikel mengenai permasalahan haid, nifas dan istihadah menurut mazhab Syafi’ie di dalam blog saya. Untuk maklumat terperinci, boleh rujuk ‘link’ di bawah ini:

https://aburuqayya.wordpress.com/…/06/20/haid-dan-istihadah/

2) Kembali kepada masalah saudari, 9 hari pertama ia dikira sebagai darah haid kerana ia berlegar dalam tempoh kurang dari 15 hari iaitu tempoh maksimum bagi haid.

3) Kemudian puan suci dari haid dalam tempoh dalam tempoh 8 hari dan darah kembali keluar pada hari yang ke sembilan(25/6). Maka darah yang kedua ini dikira sebagai darah istihadah kerana saudari mengalami tempoh suci kurang dari 15 hari, iaitu tempoh minimum bagi bersuci dari haid.

4) Jika darah itu berterusan keluar dari tarikh 25/6 sehingga 1/7, ia dikira sebagai darah istihadah. Namun jika darah itu melampaui tarikh 1/7 iaitu darah terus keluar pada 2/7 ke atas, maka ia dikira sebagai darah haid yang baru.

5) Ini kerana tempoh suci saudari yang lalu(17/7 – 24/7) iaitu lapan hari dicampur tempoh hari darah ke dua iaitu istihadah(25/6 – 1/7) iaitu tujuh hari, maka menjadi 15 hari, maka tempoh ini dikira memenuhi tempoh bersuci walaupun sebahagian hari-hari tersebut keluar darah istihadah. Perempuan yang mengalami darah istihadah hukumnya sama dengan wanita yang dalam keadaan suci.

6) Oleh itu jika darah masih berterus selepas terikh 1/7 iaitu 2/7 ke atas dikira sebagai haid yang baru iaitu seolah-olah saudari telah melalui tempoh minimum bersuci.

Wallahu A’lam
Abu Ruqayyah Ba ‘Alawi

Advertisements

About aburuqayya

Nama blogger: Syed Shahridzan Syed Mohamed Ben-Agil, kini bertugas sebagai Penerbit Kanan TV AlHijrah. Lepasan universiti al-Azhar Kaherah di peringkat Ijazah Sarjana Muda(BA). Memiliki Ijazah Sarjana(MA) dari Universiti Malaya di dalam bidang Bahasa dan Linguistik Arab. Kini menyambung pengajian di peringkat Doktor Falsafah(PhD) dalam bidang Pengajian al-Quran dan Arab di Universiti yang sama.
This entry was posted in Fiqh. Bookmark the permalink.

One Response to KELIRU TEMPOH HAID

  1. nur says:

    assalam..tkasih atas penerangan yang diberikan. kebetulan saya mempunyai masalah yang sama dan puas mencari jawapan. permasalahan kini terungkai dengan jawapan di atas. Alhamdulillah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s