Monthly Archives: October 2016

MASBUK SAMBUNG IKUT MASBUK

SOALAN: Salam ustaz. semoga ustaz sihat dan sejahtera. saya nak tanya tentang solat jemaah yang masbuk. boleh tak kalau masbuk sambung ikut masbuk yang lain? Maaf, boleh bagi contoh? takut saya salah faham. Maaf ustaz sbb soalan krg jelas.. macam … Continue reading

Posted in Fiqh | Leave a comment

BOLEHKAH TINGGAL SERUMAH DALAM TEMPOH IDDAH?

SOALAN DARI WHATSAPP Assalamualaikum ustz.. maaf gnggu.. hmm sye cme nk tye.. kalau suami istri dh bercerai, bekas istri masih lagi dalam tempoh iddah, still boleh lg kan duduk sebumbung dlm rmh yg sme? Pstu aurat mereka cmne ek? Mereka … Continue reading

Posted in Fiqh | Leave a comment

HUKUM ZIHAR

SOALAN INBOX: Assalamualaikum ustaz..mohon penjelasan dari ustaz..saya perlu tau pasal hukum zihar sebab kakak saya baru berkawin..hari tu suami dia cakap pada dia yg dia ada tengok gambar arwah nenek dia.. suami dia kata muka kakak saya ada iras2 muka … Continue reading

Posted in Fiqh | Leave a comment

TIDAK IKUT IMAM SUJUD TILAWAH

SOALAN INBOX: Salam ust, Nak bertanya.. Apakah hukum solat jika kita ikut imam, tapi ketika imam sujud sajadah, makmum tk ikut sujud DENGAN SENGAJA..adakah batal solat?Mohon pencerahan.. JAWAPAN: 1) Antara syarat sah solat berjemaah makmum wajib mengikuti perbuatan imam di … Continue reading

Posted in Fiqh | Leave a comment

SOLAT TAMAM + SOLAT QASAR

SOALAN INBOX: Salam ustaz..saya tertarik dengan kupasan ustz tentang solat jamak dan qosar..alhamdulillah banyak menjwb kemusykilan. saya ada satu soalan yg saya selalu confuse..kalau saya masuk masjid kemudian solat zohor 4 rakaat bersama jemaah bermukim lepas tu bangung buat qasar solat asar … Continue reading

Posted in Fiqh | Leave a comment

DICERAIKAN KETIKA NIFAS

SOALAN INBOX: Assalamuaikum ustaz. Saya ada kemuskilan mengenai kiraan eddah. Harap usyaz boleh tolong saya. Sy nk tahu mcm mane kiraan utk eddah bagi pkahwinan yang di faraqkan mase prmpuan tu dlm keadaan nifas. JAWAPAN: 1) Perlu diketahui bahawa hukum … Continue reading

Posted in Fiqh | Tagged , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

TUKAR NAZAR

SOALAN WHATSAPP: Assalamualaikum ust..maaf mengganggu ust..saya __________ ..saya nk tanya..jika saya bernazar untuk menderma kepada masjid..bolehkah nazar itu saya gntikan dengan menderma kearah lain sperti mnderma ke sekolah/rumah2 kebajikan/golongn asnaf..terima kasih ust JAWAPAN: 1) Sesiapa yang bernazar kerana Allah untuk … Continue reading

Posted in Fiqh | Leave a comment