Monthly Archives: December 2016

FARAID, AYAH TIRI & ANAK TIRI

SOALAN WHATSAPP Assalamualaikum ustaz Sy nak tanya klu ikut hukum faraid ayah sy dah mninggal thn 1993 lps tu mak sy kwen lain bru2 ni mak sy mninggal umah yg mak duduk tu dia tukar nama pd bapak tiri n … Continue reading

Posted in Fiqh | Leave a comment

FARAID ADIK BERADIK SEBAPA LAIN IBU

SOALAN WHATSAPP: Salam ya syeikh…saya dari ……………….. ada satu persoalsn… abg kandung saya dh meninggal 3 bulan lalu … dia tiada anak dan isterinya dh cerai lama dah…kami 6 beradik kandung yg masih ada…ibu ayah semua dh meninggal.., soalnya, adakah … Continue reading

Posted in Fiqh | Leave a comment

SENTUH BUKAN MAHRAM BATAL WUDUK

SOALAN INBOX: Assalamu alaikum ustaz… apa alasan imam syafi’ie yang berpendapat wudhu’ batal walaupun sentuh perempuan tanpa syahwat, sedangkan ada hadith sebut nabi saw cium isteri lepas tu terus solat? JAWAPAN 1) Mazhab Imam Syafi’ie berpendapat sentuh perempuan yang bukan … Continue reading

Posted in Fiqh | Leave a comment

BERMUAMALAT HASIL RIBA ATAU HARAM

SOALAN INBOX: Ustaz, boleh ke kalau berniaga, kita jual produk kat orang. Lepas tu, orang tu bayar produk tu, tapi dia buat loan bank… So, dia terlibat dengan riba’… Kita ni macam mana pula? Dapat income dari dia sebab riba’? … Continue reading

Posted in Fiqh | Leave a comment

SUJUD ATAS TELEKUNG SENDIRI

SOALAN Assalamualaikum ustaz… saya nak kepastian tentang hukum wanita sujud atas kain telekung sendiri. Adakh sujud dikira sah? Mohon pencerahan dari ustaz. JAWAPAN: 1) Sujud merupakan salah satu dari rukun solat, antara syarat sah sujud, wajib mendedahkan sekurang-kurangnya sebahagian dari … Continue reading

Posted in Fiqh | Leave a comment

WAJIB TANGGUNG IBU BAPA MERTUA?

SOALAN INBOX: Assalamualaikum ustaz.. saya nak tanya soalan tentang hukum. ada sorang ni mak mertua dia suruh dia bayar hutang adik ipar dia. ada yang cakap dia wajib settlekan hutang tu sebab itu arahan mak mertua dah macam mak sendiri. … Continue reading

Posted in Fiqh | Leave a comment

ADAKAH WAJIB BERNIAT IMAM?

SOALAN INBOX: ASSALAMUALAIKUM ustaz, maaf bertanya… kalau saya solat sorang-sorang tiba-tiba ada orang ikut saya kat belakang jadi makmum. wajib ke saya berniat jadi imam? JAWAPAN: 1) Menurut mazhab Syafi’ie imam tidak wajib berniat untuk menjadi imam di dalam solat … Continue reading

Posted in Fiqh | Leave a comment