FARAID ADIK BERADIK SEBAPA LAIN IBU

SOALAN WHATSAPP:

Salam ya syeikh…saya dari ……………….. ada satu persoalsn… abg kandung saya dh meninggal 3 bulan lalu … dia tiada anak dan isterinya dh cerai lama dah…kami 6 beradik kandung yg masih ada…ibu ayah semua dh meninggal.., soalnya, adakah abg tiri saya dpt bahagian harta peninggalan arwah abg kandung saya tu? Abg tiri saya tu sebapa lain mak.

JAWAPAN:

1) Jika keenam-enam adik beradik seibu sebapa ada lelaki daripada mereka maka adik beradik lelaki sebapa lain ibu terhalang(محجوب) dari mendapat harta warisan si mati. Dia terhalang kerana wujudnya adik beradik lelaki yang seibu dan sebapa dengan si mati.

2) Jika keenam-enam adik beradik seibu sebapa kesemuanya perempuan maka adik beradik perempuan mendapat 2/3 dari harta warisan. Manakala abang sebapa lain ibu mendapat baki harta si mati setelah ditolak 2/3. Dia berhak mewarisi kerana tiada adik beradik lelaki seibu sebapa dengan si mati.

Wallahu A’lam
Abu Ruqayyah Ba ‘Alawi

Advertisements

About aburuqayya

Nama blogger: Syed Shahridzan Syed Mohamed Ben-Agil, kini bertugas sebagai Penerbit Kanan TV AlHijrah. Lepasan universiti al-Azhar Kaherah di peringkat Ijazah Sarjana Muda(BA). Memiliki Ijazah Sarjana(MA) dari Universiti Malaya di dalam bidang Bahasa dan Linguistik Arab. Kini menyambung pengajian di peringkat Doktor Falsafah(PhD) dalam bidang Pengajian al-Quran dan Arab di Universiti yang sama.
This entry was posted in Fiqh. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s