Monthly Archives: January 2017

KEDUDUKAN TANGAN KETIKA ANGKAT TAKBIR

1) Secara ringkas kedudukan tangan ketika bertakbir dalam solat menurut mazhab Syafi’ie telah dijelaskan oleh Imam Syafi’ie -Radiyallahu ‘anhu- sendiri di dalam karya beliau “kitab al-Umm”, kata beliau: يرفع المصلي يديه إذا افتتح الصلاة حذو منكبيه وإذا أراد أن يركع وإذا رفع … Continue reading

Posted in Fiqh | Leave a comment

SOLAT HORMAT WAKTU

Semalam saya berkuliah maghrib di sebuah masjid di Cheras, seorang tuan haji(imam masjid) mengadu ada seorang ustaz muda dalam ceramah menyatakan dalam fiqh tiada ‘solat hormat waktu’. Imam itu pun pelik dengan dakwaan ustaz tu, jemaah pun ramai yang pening … Continue reading

Posted in Fiqh | Leave a comment

BENARKAH SOLAT JAMAK DAN QASAR TIDAK LAGI RELEVAN?

Adakala kita mendengar suara-suara yang berbunyi bahawa rukhsah solat musafir(tidak lagi sesuai) pada zaman ini. Antara alasan yang paling popular yang digunakan adalah banyaknya RnR di lebuhraya dan masjid/surau di sepanjang jalan. Adakah alasan ini boleh dijadikan hujah yang kukuh … Continue reading

Posted in Fiqh | Leave a comment

TIDAK MAMPU MENGHADAP KIBLAT

SOALAN INBOX: Assalamualaikum ustaz… ayah saya di wad hospital mungkin lama.. kedudukan katil dia tak mengadap kiblat…ayah sy tak mampu nak alihkan badan…macamana dia nak tunaikan solat x mengadap kiblat? Ini kira solat hormat waktulah kan..bila dah sihat kena qadha’ … Continue reading

Posted in Fiqh | Leave a comment

SOLAT QADA’ BACAAN KUAT ATAU PERLAHAN

SOALAN INBOX: Solat zohor qada dibuat waktu mlm maka bacaan secara sir. Bagaimanapula solat isya yg di qada pada siang hari adakah juga sir atau jahar? JAWAPAN: 1) Ulama berselisiah pendapat dalam isu ini. Menurut mazhab Hanafi dan Hanbali, bacaan … Continue reading

Posted in Fiqh | Leave a comment

FARAID ANAK PEREMPUAN & ADIK BERADIK

Assalamualaikum Ustaz… Saya ada soalan. Pertama, Situasinya mcm ni. Jika si ayah itu cuma ada 2 orang anak perempuan sahaja sebagai pewaris harta, tiada anak lelaki. Dan si ayah ada seorang adik lelaki. Sekiranya si ayah meninggal, adakah semua harta … Continue reading

Posted in Fiqh | 2 Comments

AMANAH ILMU, JANGAN MALU UNTUK BERKATA “TIDAK TAHU”

  Risau bila melihat wujud fenomena ustaz/ustazah nakal yang berani mengeluarkan hukum yang salah dari fakta yang sebenar. Sebenarnya banyak yang berlaku di luar sana, cuma kasihan orang awam tidak mengetahuinya. Saya bukan nak tunjuk hebat di sini…. apabila soalan … Continue reading

Posted in Fiqh | Leave a comment