HUTANG…. TAPI NILAI MATAWANG BERUBAH

SOALAN INBOX:

Assalamualaikum ustaz… saya nak tanya soalan tntang hutang. Untuk pengetahuan ustaz saya seorg peniaga. Dahulu saya import barangan IT dari US melalui kawan saya yang menetap di sana. Skrg saya masih hutang dengan dia lebih kurang USD1000 lebih. Skrg kwn saya dah kembali ke Malaysia. Masa tu currency rate USD1 = RM3.9… tetapi sekarang dia tuntut baki hutangnya dalam USD. Saya pula nak bayar dalam RM iaitu harga kami buat deal dulu… saya nak bayar ikut rate dulu 3.9 bukan rate sekarang lebh kurang 4.5. Sebab bagi saya dulu punya cerita maka kena bayar ikut keadaan dan harga dulu….kalau bayar ikut harga sekarang macam tak adil kat diri saya. Mohon penjelasan ustaz untuk saya selesaikan masalah ini.

JAWAPAN:

1) Seseorang yang berhutang dengan jumlah tertentu maka menjadi kewajipannya untuk membayar hutang kepada pemiutang dengan jumlah yang dipinjam. Tidak boleh kurang dari jumlah itu melainkan dengan persetujuan pemiutang.

2) Saudara telah berhutang kawan saudara dalam jumlah USD1000 maka wajib ke atas saudara membayar jumlah terebut kerana ini adalah janji saudara kepada kawan, tambahan pula ini adalah syarat yang telah ditetapkan ketika saudara berhutang dengannya. Perkara ini berdasarkan hadith Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

المسلمون على شروطهم إلا شرطا حرم حلالا أو أحل حراما

Maksudnya: “Orang-orang Islam di atas syarat-syarat (yang telah ditetapkan ke atas) mereka, melainkan syarat yang mengharamkan yang halal atau menghalalkan yang haram”. (HR Imam Tirmidhi)

3) Oleh itu kewajipan saudara membayar hutang itu dalam bentuk USD1000 kerana itulah jumlah yang diberi hutang ketika itu. Namun saudara boleh membayar dalam Ringgit asalkan mendapat persetujuan si pemiutang, iaitu RM4.5 x 1000(ikut harga semasa yang tepat). Jika dibayar dengan nilai matawang yang lama maka ini akan menzalimi si pemiutang kerana pastinya dia akan mendapat jumlah yang kurang jika ditukar kepada USD.

4) Kewajipan membayar hutang dengan nilai matawang terkini tidak dikira menzalimi saudara kerana sudah menjadi kewajipan saudara melunaskan jumlah yang saudara hutang dalam bentuk USD dan ketika itu saudara tidak berhutang dalam Ringgit Malaysia.

5) Namun begitu, saudara boleh membayar dengan nilai matawang yang lama dengan syarat persetujuan atau keredhaan si pemiutang. Jika si pemiutang menuntut haknya yang penuh iaitu USD1000 maka saudara wajib memenuhi jumlah tersebut walaupun nilai Ringgit Malaysia jatuh. Begitu juga jikalau nilai Ringgit naik/kuat saudara hanya tetap membayar dalam USD dan di sini saudara nampak lebih beruntung kerana bayar kurang dari jumlah nilai matawang dahulu.

6) Apa yang penting, hutang boleh dibayar dengan matawang wang berbeza atas persetujuan kedua-dua pihak. Namun jumlah yang dibayar itu mengikut jumlah wang yang dipinjam ketika itu BUKAN nilai matawang ketika itu. Perkara ini dibenarkan berdasar hadith riwayat Imam Abu Daud, Tirmizi dan Nasa’ie bahawa Rasululllah membenarkan Saidina Ibnu Umar radiyallahu ‘anhu menjual untanya dengan harga dinar(emas) kemudian menerima bayaran dalam bentuk dirham(perak) asalkan jumlah dirham bersamaan dengan jumlah dinar.

Wallahu a’lam
Abu Ruqayyah Ba ‘Alawi

Advertisements

About aburuqayya

Nama blogger: Syed Shahridzan Syed Mohamed Ben-Agil, kini bertugas sebagai Penerbit Kanan TV AlHijrah. Lepasan universiti al-Azhar Kaherah di peringkat Ijazah Sarjana Muda(BA). Memiliki Ijazah Sarjana(MA) dari Universiti Malaya di dalam bidang Bahasa dan Linguistik Arab. Kini menyambung pengajian di peringkat Doktor Falsafah(PhD) dalam bidang Pengajian al-Quran dan Arab di Universiti yang sama.
This entry was posted in Fiqh. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s