Category Archives: Hadith Nabawi

MINUM DENGAN BOTOL

SOALAN INBOX: Assalamu alaikum ustaz. Betulkah nabi saw tak pernah minum air macam kita biasa minum pakai botol? Sebab ada org cakap minum cara macam tu nabi tak pernah buat.hanya pakai cawan. . JAWAPAN: 1) Sunnah Rasulullah -sallallahu ‘alaihi wa … Continue reading

Posted in Hadith Nabawi | Leave a comment

-WANITA HAID BACA AL-QURAN-

SOALAN INBOX: Assalammualaikum ust Maaf mengganggu. Saya ada soalan. Adakah dibolehkan perempuan yg sedang haidh membaca surah kahfi atau yasin? Sememangnya tiap minggu tak lepas dari membaca surah2 itu sebagai amalan. Adakah membaca seminggu sekali dikira sebgai surah amalan? Saya … Continue reading

Posted in Fiqh, Hadith Nabawi | Leave a comment

HADITH AISYAH SENTUH KAKI NABI

Semalam saya terbaca satu komen(bukan status) yang menyatakan bahawa pandangan Imam Syafi’ie tentang sentuh perempuan batal wudu’ secara mutlak samaada bersyahwat atau tidak merupakan pandangan yang BERTENTANGAN DENGAN HADITH atau SUNNAH. Komen yang dimaksudkan berpandukan sepotong hadith yang diriwayatkan oleh … Continue reading

Posted in Hadith Nabawi | Leave a comment

TIRU NABI SEBAB CINTA

“Tak payah lah nak agungkan sangat jubah tu? tak perlu nak pakai sangat serban? lagipun Abu Jahal dan Abu Lahab pun pakai jubah dan serban”. Isu ini dah lama sangat bermain di mulut-mulut mereka cuba meneroka ilmu agama, tapi cara … Continue reading

Posted in Hadith Nabawi, Luahan Hati, Membela Islam | Leave a comment

MASUK SYURGA DENGAN RAHMAT ALLAH

Suatu hari Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda kepada para sahabat baginda, “Tidak ada seorang pun di antara kamu yang akan masuk syurga dengan amalannya.” Perkara ini mengejutkan para sahabat lalu mereka bertanya kepada baginda, “Meskipun engkau, wahai Rasulullah?”. Lalu … Continue reading

Posted in Hadith Nabawi | Leave a comment

KEDUDUKAN IMAM SETELAH SALAM(SOLAT)

Sesiapa yang bersolat berjemaah terutama di masjid atau surau, secara kebiasaannya kita akan melihat kedudukan imam selepas solat(salam) iaitu tetap menghadap kiblat tanpa beralih ke mana-mana arah. Dalam tulisan ini bukan tujuan untuk menyatakan ia satu perbuatan yang salah, tetapi … Continue reading

Posted in Hadith Nabawi | Leave a comment

SOLAT SUNAT DALAM KENDERAAN

Pada asasnya solat sunat dalam kenderaan moden mempunyai dasar yang berasaskan amalan Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wa sallam. Sepertimana yang diriwayatkan di dalam hadith: عن عامر بن ربيعة قال: رَأَيْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَهُوَ عَلَى الرَّاحِلَةِ يُسَبِّحُ يُومِئُ … Continue reading

Posted in Fiqh, Hadith Nabawi | Leave a comment