Category Archives: Luahan Hati

TIRU NABI SEBAB CINTA

“Tak payah lah nak agungkan sangat jubah tu? tak perlu nak pakai sangat serban? lagipun Abu Jahal dan Abu Lahab pun pakai jubah dan serban”. Isu ini dah lama sangat bermain di mulut-mulut mereka cuba meneroka ilmu agama, tapi cara … Continue reading

Posted in Hadith Nabawi, Luahan Hati, Membela Islam | Leave a comment

RUJUKAN NASAB BANI BA ‘ALAWI

  Sebuah kitab yang berjudul “al-Ghurar”, merupakan antara khazanah-khazanah kajian keturunan Bani ‘Alawi yang terawal. Kitab ini merupakan salah sebuah rujukan yang paling utama dalam kajian nasab kabilah-kabilah di Yaman, ia menjadi rujukan para pengkaji nasab termasuk ahli akademik dari … Continue reading

Posted in Luahan Hati | Leave a comment

DOKTRIN PENDAPAT PALING RAJIH

1) Abu Sifar(bukan nama sebenar) mula membawa diri ke arah perubahan yang positif, lalu beliau mendekatkan diri pada pengajian-pengajian agama. Dari situ beliau mengenali ramai teman, sekaligus mempengaruhi budaya pemikiran beragama Abu Sifar. 2) Abu Sifar semakin selesa dengan pembawakan … Continue reading

Posted in Luahan Hati, Pendapat | 1 Comment

INTIPATI MEMPELAJARI HADITH

1) Dalam pengajian ilmu hadith termasuk lah hadith hukum hakam sebenarnya bukan hanya tertumpu pada perbahasan fiqh semata-mata, ia lebih tertumpu pada pengajian makna keseluruhan makna hadith, malah di dalam hadith terdapat banyak hikmah-hikmah yang dapat dikutip melalui pengajian sesuatu … Continue reading

Posted in Hadith Nabawi, Luahan Hati | Leave a comment

MAZHAB TERTENTU MENJADI PILIHAN???

Saya terbaca status “Facebook” dari seseorang yang kelihatannya cenderung kepada aliran salafi, dia mempertikaikan amalan bertaqlid atau hanya merujuk kepada sesuatu mazhab. Maksud katanya(lebih kurang), “Mengapa perlu umat Islam hanya merujuk kepada satu mazhab? Contoh di Malaysia yang hanya berpegang … Continue reading

Posted in Fiqh, Luahan Hati, Pendapat | Leave a comment

Persembahan Krismas Antara Ekstrem dan Moderat

Baru minggu yang lalu umat Islam sedunia meraikan perayaan Ediuladha yang mulia. Satu perayaan agama Islam yang mengajak umatnya untuk menyelusuri sirah Nabi Allah Ibrahim dan Ismail a.s. Sirah yang menjemput umat Islam menjengok dan mengambil iktibar pengorbanan besar yang … Continue reading

Posted in Idea, Luahan Hati | 2 Comments

MERRY CHRISTMAS????

Sudah agak lama tidak tidak meng’upgrade’ isi kandungan blog saya ini, barangkali terlalu sibuk agaknya dengan tugasan harian yang mana saya sendiri tidak tahu apa yang saya sibukkan. Namun adalah sedia maklum hidup berkeluarga ini semestinya tidak boleh disamakan dengan … Continue reading

Posted in Luahan Hati, Pendapat | 4 Comments