Category Archives: Membela Islam

SYUBHAH DAN DAKWAAN NEGATIF TERHADAP IMAM SYAFI’IE

Kehebatan imam-imam mazhab antaranya Imam Syafi’ie -رضي الله عنه- tidak dapat dinafikan, namun terdapat beberapa dakwaan yang menafikan kedudukan beliau di dalam ilmu hadith yang kononnya beliau bukan perawi thiqah malah lemah sehinggakan Imam Bukhari dan Muslim -رحمهما الله- tidak … Continue reading

Posted in Membela Islam | Leave a comment

TIRU NABI SEBAB CINTA

“Tak payah lah nak agungkan sangat jubah tu? tak perlu nak pakai sangat serban? lagipun Abu Jahal dan Abu Lahab pun pakai jubah dan serban”. Isu ini dah lama sangat bermain di mulut-mulut mereka cuba meneroka ilmu agama, tapi cara … Continue reading

Posted in Hadith Nabawi, Luahan Hati, Membela Islam | Leave a comment

MENGAPA TIDAK “AL-UMM” (SIRI 3)

Sambungan dari siri kedua bagi menjawab persoalan ‘mengapa kitab induk Imam Syafi’ie iaitu “al-Umm” tidak dijadikan sandaran utama bagi permasalahan fiqh harian’. Soalan ini sudah saya beri jawapannya serba sedikit pada siri-siri yang lalu, secara ringkasnya tidak semua fakta di … Continue reading

Posted in Fiqh, Membela Islam | 1 Comment

MENGAPA TIDAK “AL-UMM” (SIRI 2)

Sudah saya jelaskan secara ringkas, “Mengapa karya Imam Syafi’ie ‘al-Umm’ tidak menjadi rujukan utama dalam permasalahan fiqh harian, malah sekadar kajian akademik atau ilmiah? Sehinggakan timbul ucapan sinis dari sesetengah individu yang kurang faham, “Mengaku mazhab Syafi’ie, tapi tak pernah … Continue reading

Posted in Fiqh, Membela Islam, Pendapat | Leave a comment

Allah menghalang golongan kuffar dari menerima iman dan Islam?

1) Kontradiksi antara fakta-fakta di dalam al-Quran adalah salah satu isu yang menjadi kegemaran para orentalis untuk dimainkan dan diketengahkan bagi melemahkan iman dan keyakinan umat Islam terhadap agama mereka sendiri. Mungkin antara kita perasan ketika membaca atau mendengar beberapa … Continue reading

Posted in Membela Islam, Tafsir al-Quran | 1 Comment

Sir Thomas Walker Arnold: Penaklukan Islam Bertujuan Hanya Ingin Harta Rampasan Perang dan Kemewahan Material

Sir Thomas Walker Arnold seorang orientalis British yang dilahirkan pada 19 April 1854 dan mendapat pendidikan di City of London School. Beliau menyambung pengajiannya di peringkat  tinggi di Kolej Magdalene di Oxford  dan Universiti Cambridge pada tahun 1883. Pada tahun … Continue reading

Posted in Membela Islam | 2 Comments

Rasulullah s.a.w Bukan Insan yang Maksum?

Satu lagi fitnah yang dimainkan oleh para orentalis dan anak didiknya untuk terus menikam dan menjatuhkan Islam iaitu mereka mempertikaikan kemaksuman Nabi s.a.w dari kesalahan dan dosa. Menurut mereka lagi jika Rasulullah s.a.w tidak maksum bagaimana mungkin risalah agama Allah … Continue reading

Posted in Membela Islam, Tafsir al-Quran | 2 Comments